Прекарването на почти цял ден в самолет до Австралия например може

...
Прекарването на почти цял ден в самолет до Австралия например може
Коментари Харесай

Колко дълго една птица може да лети без да кацне

Прекарването на съвсем цялостен ден в аероплан до Австралия да вземем за пример може да наподобява като много дълго време, но даже и подобен полет не може да се мери с това, на което е способен черният бързолет.

Много от нас стават много неспокойни единствено след няколко часа в самолета, в които просто сме седнали. Дори не може да си представим какво е, в случай че би трябвало да държим ръцете си разперени настрана в продължение на 10 поредни месеца, с цел да останем във въздуха - толкоз дълго (и то без да кацне) може да лети рекордьорът с тази дисциплинираност - черен бързолет.

Въпреки че уелският орнитолог Роналд Локли допуска, че черните бързолети са способни на сходно достижение още през 70-те години на предишния век, едвам през 2016 година група откриватели от университета в Лунд в Швеция съумяват да потвърдят тази доктрина.
 Снимка 659852

За да направи това, екипът наблюдава 13 възрастни черни бързолети, маркирайки птиците с дребни регистратори на данни, оборудвани с акселерометри, с цел да записват полетната им интензивност, и датчици за равнище на светлина, с цел да ги локализират. Някои от птиците са проследени в продължение на няколко години, до момента в който мигрират от Швеция към южната част на Сахара през зимата и назад.

Резултатите демонстрират това, което от дълго време се подозира - черните бързолети прекарват огромна част от времето си във въздуха. Проследените птици остават непрекъснато на сушата единствено два месеца в годината, с цел да се развъждат. Въпреки че някои птици понякога кацат за къси интервали през оставащите 10 месеца, все пак те прекарват повече от 99.5% от времето си в полет.
 Снимка 659850

Три от следените бързолети са във въздуха през всичките 10 месеца на тяхната миграция, изключително впечатляващо достижение, като се има поради, че това са много дребни птици, тежащи единствено към 40 грама.

Изследователите допускат, че разликата сред пътуващите на дълги дистанции и тези, които са се приземили, може да е в техните пера - кацналите птици не сменят перата на крилете си, до момента в който тези, които са останали във въздуха от самото начало, ги сменят и придобиват нови по-махови пера.
 Белогърла овесарка и фактът, че тази птица може да се похвали с четири пола
Птицата с четири пола

Когато единствено два не са задоволителни

" Дали линеят или не, може да демонстрира дребни разлики в общото им положение или тежестта на паразитите и да изясни държанието на хвърчене на обособените птици в границите на типа ", изяснява създателят на проучването Андерс Хеденстрьом в изказване.
 Снимка 659851

Но по какъв начин, за бога, съумяват да останат във въздуха толкоз дълго? В последна сметка физическата активност коства енергия, но черните бързолети са се приспособили да употребяват относително малко по време на продължителните си полети.

" Черните бързолети са еволюирали като доста ефикасни летци, с рационализирани форми на тялото и дълги и тесни крила, генериращи повдигаща мощ без особени старания ", споделя Хеденстрьом пред. Това им оказва помощ да употребяват по-малко сила, макар че могат да получат бърз подтик, като похапват инсекти, които улавят във въздуха. Дали обаче черните бързолети подремват, до момента в който летят, си остава мистерия.
 Милиардите птици, които умират всяка година след конфликт със стъклени здания
Птиците не умират сами (и са милиарди всяка година)

Сградите убийци от огромните градове

" Всеки ден, на здрач и призори, черният бързолет се издига на надморска височина от към два-три километра. Може би те спят по време на намаляващо втурване, само че не сме сигурни ", споделят учените.
 Снимка 659853

Това, в което можем да бъдем сигурни, е, че летенето без спиране в продължение на 10 месеца е в действителност огромно достижение. Интересно да се означи също е, че черните бързолети в действителност в никакъв случай не кацат на земята, тъй като от една страна крилата са им прекомерно дълги, а от друга - краката са им прекомерно къси, което не им разрешава да се отласнат задоволително нагоре, с цел да излетят. Те нормално кацат някъде на високо, с цел да могат просто да скочат и да полетят.
 Колко години в действителност живеят кокошките
Колко години в действителност живеят кокошките

Изненадващо доста

Затова и в случай че инцидентно намерим черен бързолет на земята, е доста значимо да го сложим някъде на високо, за да може да излети - колкото по-високо, толкоз по-добре.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР